Avslappnat med Hunkydory

Hunkydory grundades i en passion för det personliga och för det gedigna hantverket. Kläderna har en personlig stil och är tänkta att bäras av någon som inte är rädd för plagg med attityd. Skinn och rock’n’roll lika mycket som stickad bohem. Militäriska influenser och romantiskt edgy – Hunkydorys stil är inte något för den fege. Utryck från David Bowie Designduon Ulrika och Christopher Bjercke kom på idén för Hunkeydory när de studerade på en designskola i Paris. Det var passionen för den personliga stilen och för det goda hantverket som drev dem och många sena kvällar vid ett skissblock senare så föddes märket Hunkydory år 1996. Själva namnet Hunkydory är inspirerat från den brittiska artisten David Bowie. Det är egentligen ett slanguttryck från ett Bowiealbum från 1971 som betyder ungefär ”all is peaceful and relaxed”. Tanken är att det ska kännas just lugnt och avslappnat att bära ett plagg från Hunkydory. Bort från det svarta, svenska och minimalistiska Makarnas Bjerckes tanke var att fylla ett hål i den svenska modemarknaden – de ville skapa plagg som var personliga på riktigt. De tyckte att den svenska, svarta, minimalistiska stilen saknade något och ville skapa plagg som hade mer personlighet och mer attityd. I början av klädmärkets historia så betydde det att många plagg lutande åt det rockigt romantiska och bohemiska, men när åren gick så kom fler och fler militäriska influenser att prägla designen. En person som bär Hunkydorys kläder är någon som inte är rädd för att uttrycka en personlig stil med mycket attityd. En Hunkydorybärare ryggar inte för stilarna militär, bohem och rock’n’roll och har en passion för kläder med ”edge”. Stickat, demin och skinn är material som ofta används. Kända bärare av Hukydory är till exempel Kronprinsessan Victoria som senast sågs bära deras kavaj midnight navy blazer. Hunkydorys kläder finns idag på tio marknader och de har mottagit flera priser, bland annat designpriset Guldknappen år 2012 som delas ut av Damernas Värld. 2017 försatt Hunkydory två av sina dotterbolag i konkurs men fortsätter att driva verksamheten i ett nytt bolag där de satsar på att hitta en bra balans mellan e-handel och försäljning i butiker.

Smidig förvaring i trä

Att hitta rätt förvaringsmöbler görs inte i en handvändning. För att man skall känna sig nöjd med slutresultatet är det viktigt att möbeln passar in med övrig inredning. Plastbackar under sängen eller system för bättre ordning i garderoben, kan väljas helt utan avvägning mot vad som estetiskt känns rätt. När det kommer till riktiga möbler som skall finnas i boutrymmet är det en annan fråga. För många kan naturmaterial kännas som ett självklart val. Rustik inredning med känsla av bästa kvalitet är någonting som alltid fungerar. Undantaget är om man försöker uppnå en avskalad och högbland stil där allt går i vitt och krom. Här finns bra förvaringsmöbler för alla sorters inredningsstilar. Vilka träslag Om man söker efter effektiv och vacker förvaring i naturmaterial blir frågan om trä snabbt intressant. Till följd av den flora som finns i Sverige har de flesta av oss en relation till såväl furu som gran, bok, asp och ek. I en tid när vi har möjlighet att hitta även alternativa material finns en helt ny värld att ta del av! Valnöt eller panga-panga kan användas för robusta och bra förvaringsmöbler. De tillför även en textur man inte haft tillgång till tidigare. Söker man efter sätt att få inredningen att bli intressant, kan detta vara ett bra och effektivt sätt! Valet av förvaringsmöbler är någonting annan man kan behöva fundera över. En byrå är ofta förstahandsvalet när man skall få bra förvaring i ett rum. Större klädskåp är vanligt på andra kontinenter. Här kan man ta ut svängarna och verkligen testa vad man är intresserad av. Naturligtvis är det även en fråga om vad för rum som avses. Är det ett mindre rum kanske man inte vill ha möbler som tar upp för stor golvyta. Det är sällan optimalt. Heller då en grund möbel som sträcker sig uppåt. Inredning har blivit en hobby för många individer och därmed finns även utbud man tidigare inte ens kunde drömma om! För att låta sig gå vilse bland vackra möbler är handel på nätet ett bra tips! Det finns åtskilliga butiker som presenterar sina varor med bilder som avslöjar alla detaljer man har att välja bland. Det kostar inte någonting att se på de olika webbplatserna och om man skulle vilja beställa möblerna i fråga är det en snabb och enkel sak att göra. Hitta bra förvaring är någonting som blivit enklare än någonsin.

Heminredning som konst

Att dekorera och förbättra hemmet är en hobby för många. Under senaste åren har det visats ett stort antal program och serier som rör heminredning. Att komma igång behöver inte vara svårt. För den som är intresserad går det att hitta inspiration på såväl internet som i tidningar. Även om man har en tydlig åsikt om hur hemmet skall se ut, får man räkna med att det kan bli tvära kast! Även den som har en mycket konkret vision kan ändra sig när det visar sig nya möjligheter. Behöver man se vad som finns när det rör sig om dekorationer kan man få inspiration för heminredning via affärer som erbjuder sådana varor. Länken här bredvid går till en webbutik som har ett rikt utbud inredningsdetaljer. Oavsett vad man söker kan man räkna med att få nya perspektiv och hitta nya sätt att inreda. Inredning utifrån favorithobby Att implementera hobbys eller tillhörighet i sin heminredning är vanligt. Det går att se åtskilliga möbler och inredningsdetaljer som bär spår av segling, äventyr, bilar, foto eller någonting annat. Den stil som brukar benämnas New England är en tydlig sådan riktning. Här finns maritima flörtar och genomgående arbetar man med material och föremål som för tanken till skärgården. Rep, knopar, segeldukar, kompassnålar eller helt enkelt mässingsdetaljer förekommer ofta. Brinner man för havet men inte råkar bo till sjöss, kan detta vara ett steg i den riktningen. För en tid sedan var industriorienterad heminredning i ropet. Stål, rost och en genomgående hårt yta fanns i varje magasin. För att hitta rätt kanske man vill kombinera den grova stommen med kuddar eller annat som tillför en mjukare upplevelse. Att röra sig mellan stilar och att kombinera det grova med det fina, har visat sig vara någonting som ofta fungerar. Även de som inte brinner för heminredning till vardags kan uppskatta att vistas i miljöer som utformats med en tydlig vision och tanke. Har man för avsikt att göra sitt hem till en plats där man gärna slår sig ner och njuter av helhetsupplevelsen, kan man vinna stort på att gå balansgång mellan olika uttryck. För den som vill ha en komplett inredningsstil utan allt för många kontraster, finns en hel marknad som erbjuder möbler samt föremål. Det handlar bara om hur man vill gå till väga och vad man känner sig hemma i. Har man dessutom ett intresse av att göra delar av inredningen själv, kan man genom att avsätta tid minska kostnaden för hemmet.

Trådlösa företagslarm

De flesta företagare känner olust över risken att få inbrott. Genom att skaffa ett inbrottslarm så minskar du risken för att ditt företag utsätts för inbrott. En del företagare känner sig tveksamma inför trådlösa företagslarm men faktum är att det faktiskt är mycket enklare att klippa av en kabel än att störa eller slå ut ett trådlöst företagslarm. Trådlösa företagslarm är driftsäkra och använder alltid godkända frekvenser. När du investerar i ett företagslarm bör du också passa på att köpa en brandvarnare. Många bränder börjar med glöd och rökutveckling innan lokalerna börja brinna och då kan brandvarnaren som är kopplad till företagslarmet larma brandkåren direkt.  Företagslarm och bredband  Många företagare undrar också om man kan använda bredbandet ihop med företagslarm. Det går faktiskt utmärkt att installera bredband eller mobilt bredband tillsammans med de flesta företagslarm. Många företagslarm är utrustade med en GSM-sändare som förenklar kommunikationen. De flesta företag behöver också ett skalskydd som kan slås på på natten för att kunna larma dörrar och fönster. När du köper ett företagslarm ingår det alltid avskräckande dekaler som ska klistras upp på utsidan av byggnaden. Ett företagslarm brukar ta cirka en dag att installera beroende på hur stora era lokaler är.  Hur går en installation av företagslarm till?  När du har bestämt er för vilken typ av företagslarm du vill ha så kommer en eller flera tekniker till ert företag och påbörjar installationen. Ni går tillsammans igenom säkerheten och ser till att du och dina anställda vet hur företagslarmet fungerar. Du måste vara på plats när installationen äger rum eftersom du då kan ställa alla frågor och du får en genomgång av hur företagslarmet fungerar. Väntetiden på en installation av ett komplett larmsystem brukar vara cirka en till tre veckor. Om ni har ett externt företag som sköter om städningen på ert företag så tänk på att be larminstallatören om en speciell kod som hen kan använda för att stänga av larmet.  Att flytta med företagslarm  I de flesta fall så äger du ditt företagslarm men i vissa fall kan man också hyra larmet. Om du äger ditt företagslarm så bör du kontakta din larminstallatör så att du kan få en offert för att flytta med larminstallationen. När ni tar ned företagslarmet så ska du passa på att kontrollera om det har CE-märkning. CE-märkning är speciella säkerhetskrav som ska vara uppfyllda när det gäller många typer av elektronik som har definierats av den europeiska unionen. 

Cykla med barn

Om man har ett intresse för att cykla finns det ingen anledning att ge upp detta även om man får barn. Det går naturligtvis att på lediga stunder ge sig ut i terrängen, men det går med dagens cykelsitsar utmärkt att ha med sig barnen redan när de är små! Det finns en uppsjö alternativ för den som står i färd med att köpa cykelsits. Vanligt är dock att man väljer Thule cykelsits eller alternativ från någon av de övriga kända tillverkare som finns på marknaden. De flesta cykelsitsar som finns ute i handeln håller god kvalitet och har rätt märkning. Samtidigt kan det kännas bra att välja ett företag vars rykte man känner sedan tidigare. Detta kan vara förklaringen till att Thule cykelsits blivit ett förstahandsval. Här finns ett stort utbud för de som söker efter Thule cykelsits. Montering och vikt När det kommer till att välja cykelsits finns det en rad faktorer man kan ha med i beräkningen. Väljer man Thule cykelsits kan man utgå ifrån att säkerhetsaspekterna är rätt oavsett vilken cykelsits man väljer. Någonting som kan variera är dock hur man monterar och justerar dessa olika. För den som vill cykla med mindre barn kan en frontmonterad cykelsits vara ett bra alternativ. Dessa gör att man delar utsikt med barnet och att man har full kontroll på vad som händer hela tiden. Dessa cykelsitsar monteras direkt på cykelramen och placeras mellan handtagen på cykeln. På så vis har man full rörlighet och kan dessutom använda sin pakethållare till packning eller ytterligare cykelsits. Någonting man kan tänka på om man väljer en frontmonterad cykelsits är att maxvikten generellt är lägre än om man väljer en Thule cykelsits som monteras bak på cykeln. Det första alternativet har vanligtvis en maxvikt om 15 kilo. En klassisk motsvarighet klarar ofta hela 22 kilo. Denna övre viktavgränsning är dock sällan nödvändig då barnen ofta börjar närma sig cykelålder när de når denna matchvikt. Som alltid skall man tänka på säkerheten och alltid ha hjälm både själv och till barnet. Det kan också vara bra att gå igenom bromsar och inställningar för att cyklingen skall bli en härlig upplevelse för båda.

Handtag för kök och badrum

När man står inför att inreda ett hem, är det detaljerna som gör den stora skillnaden. I vilket fall om man skall lyssna på vissa av de experter som uttalar sig i frågan. Naturligtvis är detta en sanning med viss modifikation i och med att såväl tapet som övrig inredning sätter tonen för allt annat. Dock kan valet av handtag, dörrknoppar och krokar ha stor inverkan på hur man upplever helheten. På så vis finns en sanning i att detaljerna har en viktig funktion. Utbudet handtag har växt enormt under senare år och de valmöjligheter man nu har framför sig kan förvirra även hugade designers. En av orsakerna till detta kan vara att det finns en större spridning i fråga om hur man vill bo och leva. Det finns i nuläget inte någonting som är en ”vanligt” när det kommer till inredning. Industriell stil eller lantlig inredning är båda lika vanligt förekommande. Därtill finns alla andra genre som också breder ut sig i tidningar och produktioner. Då allt fler valmöjligheter finns kan man dock botanisera i handtag helt efter egen smak. Både materialen som används, och dess inneboende egenskaper, samt formgivning är sådant man fritt kan ändra för att det skall passa i det uttryck man väljer. Här finns det mesta inom handtag för alla hemmets vrår. Former och karaktärsdrag Den som vill ha ett lekfullt hem kan experimentera med en rad olika färger för att hitta ordning och kaos i en balans. Önskar man istället en sober känsla kan borstat stål eller aluminium vara att föredra när det rör sig om handtag. En tumregel är att hålla sig till en viss utformning i rummet för att sedan variera när det är dags att renovera nästa rum. Allt för stor splittring i detaljfrågan kan göra att bostaden ser förvirrad eller abstrakt ut. Att beställa handtag på nätet har blivit enklare än någonsin och om man köper från svenska nätbutiker kan man ofta få leverans inom ett par dagar. Detta gör att det ofta är snabbare att handla via internet än att åka till butiken. Dessutom är utbudet ofta större vilket ger valmöjligheter för den som inreder.

Kvalitetsmöbler

Genom åren har det tillverkats en uppsjö möbelklassiker som lever kvar trots att de sedan länge tagits ur produktion. Delvis tack vare duktiga möbeltapetserare. Andra klassiska designer finns kvar än idag. I vissa fall i ny tappning men utifrån samma grund som dess föregångare. Sverige har varit, och är, ett stort namn när det kommer till interiör. Den skandinaviska inredningsstilen har fått betydligt större uppmärksamhet under senare år och man kan se hur efterfrågan är intakt i fråga om vissa möbler. Trots detta finns många av dessa i en bedagad version av vad de tidigare var. Tyget nöts ut och stoppningen torkar efter många års användning. Det är då nära till hands att ta avsked av sina favoriter innan de förpassas till sopberget. Här är det dags att stanna upp en stund innan man gör någonting som kan bli till bitterhet. Det är förvisso sant att en möbel kan slitas ut av pur användning, men det går också att klä om dessa fåtöljer och soffor. Möbeltapetserare Att klä om möbler är en konst som kräver rätt kunskap. Detta är inte någonting man gör i en handvändning. Först och främst behöver man känna till hur möbeln är byggd och vad man skall göra för att återföra dess glans från storhetstiden. Vidare finns det en hel vetenskap om vilka material som skall användas. En klassisk Carl Malmsten fåtölj får inte kläs om i vilket tyg som helst. Tvärtom finns det en mycket tydlig definition av vad som är ok samt även vilka material som inte skall användas. När en skicklig möbeltapetserare åtar sig uppdraget är det ett arbete som behöver få ta tid i anspråk. Först då kan man hitta tillbaks till den skönhet som en gång var argument nog att införskaffa fåtöljen. Bland de olika klassiska märken som vanligtvis hamnar hos landets möbeltapetserare finns Dux, Norell, Bröderna Andersson, Carl Malmsten, Jio möbler, KA Roos möbler och fler därtill. Om man har en sådan raritet i sin ägo, är det inte ett övertramp att få den reparerad. Detta innebär att man igen kan använda möblerna samt att man får en underbar inredningsmöbel som är värd namnet. För kontakt med bra möbeltapetserare är denna sida värd ett besök.

Bekväma fåtöljer

Det finns möbler som försvinner lika snabbt som de kommit ut på marknaden. Sedan finns det möbler som stannat kvar sedan historisk tid. Fåtöljer hör till den senare kategorien av dessa båda. Även om utseende och tillverkning av fåtöljer sett olika ut i olika epoker, är det genomgående fråga om en bekväm stol som många gånger påminner om en ”enmans soffa”. För länge sedan var många fåtöljer mer eller mindre trästolar med extra stoppning. Denna sorts ”pinnfåtöljer” är i dagsläget någonting relativt ovanligt. Likaså rena träfåtöljer som inte bjuder på någon komfort utöver trämaterialets bearbetning. För att inreda ett hem eller en offentlig lokal finns vissa stilkrav som man inte kommer undan. Soffa, fåtölj, stolar och matbord är självskrivna i varje inredning. Valet av stil och material är dock någonting man kan variera i enorm utsträckning. Svenska möbler För den som inte har något större intresse för möbelhantverket, är denna snabbaste associationen till svenska möbler IKEA. Detta företag tillverkar utmärkta möbler med bra hållfasthet. Dock är det bara ett av många världskända företag som kommer från norden. Norrgavel är ett av de främsta när det gäller trämöbler, stolar och bord. Kunderna finns över stora delar av världen och varumärket är exklusivt och håller stor kvalitet. Ett alternativ när det gäller fåtöljer är Malmsten. Handtillverkade fåtöljer från Carl Malmsten kom ut på marknaden till stor del under senare 1930 talet. Än idag finns en rik kollektion från detta omtalade varumärke och man kan anlita möbeltapetserare för att restaurera äldre möbler som nötts ut. Söker du fåtöljer i olika stilar och med diverse materialval finns ett större utbud än någonsin att välja bland. Näthandeln har inneburit att man som kund har stora möjligheter att finna just det man söker. När man skall inreda är det bra att hitta sätt att nå sin vision. På Trendrum finns åtskilliga fåtöljer, matbord, soffor och inredningsföremål. Söker man efter en butik som ger möjligheten att införskaffa allting på ett och samma ställe, är denna sida värd att studera. Ett rums karaktär utgörs till viss del av planlösning och fönster. Dock kan man göra stor skillnad och påverka känslan genom rätt val av inredning. Vi hoppas ni finner vad ni söker till hemmet!

Inredningsstil

Är det dags för ny heminredning? Många skulle nog skriva under på att det är bra att bestämma sig för en stil och hålla sig till den. Visserligen går det att blanda olika stilar, men det är ganska djärvt och kräver att man vet vad man sysslar med. Risken är helt enkelt stor att det inte blir särskilt snyggt alls. Om man dock lyckas, kan man få ett speciellt hem som blir vackert på sitt eget sätt. Här talar vi om några av de vanligaste stilarna på heminredning. Lantligt En lantlig stil på heminredningen är ett säkert kort som fungerar i de allra flesta hem. Ofta innebär det att man har trägolv, vitmålat trä i olika detaljer samt mycket textilier. Givetvis kan det bli alltför stora kontraster att inreda lantligt i ett minimalistiskt nybygge – i vissa fall får man helt enkelt anpassa sin inredning efter hur huset ser ut. Något som kännetecknar den lantliga stilen är att naturliga material förekommer i hög utsträckning. Keramik, trä och bomull kan nämnas som exempel. Modernt Hur man anser att en modern heminredning ser ut kan givetvis skilja sig något mellan olika personer. En tendens finns dock med starka och kontrasterande färger, och en filosofi där det funktionella kanske får lida lite till fördel för hur det faktiskt ska se ut. Det får gärna vara lite abstrakt och minimalistiskt – men exakt hur det ska utformas är upp till var och en. Retro Drömmer du tillbaka till 70-talet? I sådana fall kanske en retro-stil på heminredningen kan vara något för dig. Köken, och många andra delar av hemmet, var ofta inredda i starka färger. Det var inte ovanligt att till exempel se ett rött-vitt golv, orangea stolar och turkosa skåpsluckor i köket. Retrostilen har blivit trendig på senare tid. Dock är det kanske inte något tidlöst, så om man tar ut svängarna alltför mycket kanske man känner att man vill göra om inredningen efter ett antal år. Skandinaviskt Den skandinaviska designen är omtyckt världen över för sin enkelhet. Heminredningsstilen kännetecknas av att den är stilren och minimalistiskt samt sparsam med färger. Naturliga material, vitt, svart och eventuellt någon mindre färgklick gör det skandinaviska till en bra stil för den som gillar enkelhet. Här finns åtskilliga kvalitetssaker inom heminredning för den som vill förbättra hemmets utseende.

Cykelkläder för höstens kyligare dagar

I takt med att hösten så sakteliga börjar närma sig sitt slut för att sedan övergå till vinter, blir vädret allt kyligare. Detta utgör en utmaning för de cyklister som vill fortsätta hålla igång långt in på hösten (och kanske även under vintern). Det kyligare klimatet kräver ställer dock högre krav på att dina cykelkläder håller dig varm. Därför tittar vi här närmare på arm- och benvärmare för kyliga dagar. Armvärmare är ett plagg som kan möjliggöra för dig att cykla även sent in på året. Du kan antingen använda dem för att kunna fortsätta bära din favorittröja, eller för att ge extra skydd mot kylan under en cykeltröja. När vädret är höstigt kyligt men inte frysande kallt, kan du med fördel även använda benvärmare för att hålla benen varma. Detta är särskilt viktigt eftersom nederdelen av benen som inte arbetar särskilt hårt när du cyklar lätt blir kalla, medan låren ofta inte behöver mer isolering mot kylan än ett par cykelshorts. Armvärmare och benvärmare nödvändiga cykelkläder Ben- och armvärmare är ett nödvändigt komplement till dina vanliga cykelkläder under våren och hösten, när vädret många gånger kan skifta mellan varmare och kyligare. När vädret förbättras kan du helt enkelt ta av dig dessa och förvara dem i din väska eller i fickorna på din cykeltröja. På samma sätt kan du dra på dig dessa när vädret slår om åt det kyligare hållet. Den mångsidighet som dessa plagg ger dig gör att de bör vara en självklar del av varje cyklists garderob! Dina armvärmare bör vara tillräckligt långa för att nå från din överarm ner till din handled. Vissa tillverkare erbjuder dock olika storlekar för att tillgodose behovet av olika längder för cyklister med längre eller kortare armar. Vad gäller benvärmare kan du hitta plagg som sträcker sig från shortsen ner till anklarna, men det finns även knävärmare som slutar mitt på vaden och i praktiken förvandlar dina cykelshorts till trekvartslånga tights. Om du upplever att dina knän är den del av underkroppen som drabbas hårdast av det kyliga vädret, kan det vara väldigt bekvämt att använda denna typ av benvärmare!