Heminredningsskolan

Interiör och trender för hemmet

Guide till att välja rätt fototapet för ditt rum

Genom att välja rätt fototapet till ett rum kan du förändra hela atmosfären i rummet. Du kan till exempel förvandla en tråkig vägg till rummets mittpunkt och skapa en helhet med den övriga inredningen. Men det finns så många olika alternativ att välja mellan när det kommer till färger, motiv och material. Därför kan det vara svårt att veta var du ska börja. Denna lilla guide hjälper dig dock att navigera denna djungel av val och förser dig med de verktyg som du behöver.

4 tips som hjälper dig att välja rätt fototapet för ett rum

När du ska välja fototapet för ett rum bör du tänka på att:

 

  • Matcha tapeten med rummets syfte. Det första du bör tänka på är vilken känsla du vill att rummet ska förmedla. Ska det vara en plats för avkoppling, som till exempel ett sovrum? Eller en plats som stimulerar din kreativitet, som till exempel ett kontor? Svaret på denna fråga kommer att påverka vilken typ av motiv du bör välja.
  • Tänk på färg och ton. Färgvalet är viktigt när det kommer till valet av fototapet. Det är en bra idé att hålla sig inom en viss färgpalett som matchar rummets övriga inredning. Om du mest har neutrala färger i rummet kan en tapet med en accentfärg skapa en fin kontrast.
  • Välj material med omsorg. Det finns flera olika material att välja mellan, såsom papper, textil och vinyl. Alla de olika materialen har sina för- och nackdelar. Till exempel är papper kostnadseffektivt men kanske inte fullt lika hållbart som vissa andra alternativ. Textil ger en lyxig känsla men kan vara svårare att applicera på väggen. Vinyl är hållbart och enkelt att rengöra, vilket gör att detta material gör sig bra i kök eller badrum.
  • Tänk på storlek och proportioner. Var noga med att mäta väggytan noggrant innan du klickar hem din tapet. Om tapeten är för liten för väggen kan den förlora sin potential för att göra ett visuellt intryck. Och om den istället är alltför stor kan den vara för överväldigande för rummet ifråga.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Heminredningsskolan

Tema av Anders Norén