Heminredningsskolan

Interiör och trender för hemmet

Tips vid val av gardiner

Gardiner är en detalj som kan förändra känslan i ett helt rum. Mörka och murriga eller ljusa och skira eller kanske både och? Nedan följer några tips för att välja rätt gardiner för att skapa rätt känsla i hemmets alla rum.

Förnya ett rum med gardiner

Gardiner gör mycket för helheten i ett rum och kan enkelt bytas ut efter högtider, årstider eller bara för att helt enkelt förändra känslan i rummet. Genom att tillföra färg och mönster kan rummet kännas mer ombonat medan ljusa och neutrala modeller får rummet att kännas stort, luftigt och stilrent.

För den som är sugen på förändring i ett rum kan det alltså räcka att bara byta gardiner och andra textilier – det större skillnad än man kan tro.

Tips inför valet

För att få till den rätta känslan i ett rum finns flera bra saker att tänka på vid val av gardiner. Det finns oändligt mycket att välja bland – men allt passar inte överallt. Att till exempel tillföra textilier med mycket mönster i ett rum med mönstrade tapeter och många inredningsdetaljer kan lätt bli plottrigt.

Nedan följer några bra tips inför valet:

Färg och material

Gardiner finns i många olika material och i dom flesta färgerna. Inför valet kan det vara smart att fundera på vilken känsla rummet ska ha – ska det kännas ljust och luftigt eller mer mysigt och ombonat?

Tjocka material, så som sammet, ger en varm och ombonad känsla men släpper däremot inte igenom särskilt mycket ljus. Tjockare material lämpar sig bra i sovrum och även i vardagsrum där målet är en lite lyxigare känsla.

Tunna och skira material lämpar sig i dom flesta typer av rum och är ett utmärkt val för den som vill släppa in mycket av det naturliga ljuset. Särskilt bra passar tunna, ljusa modeller i rum som redan har mycket färg, till exempel på väggarna och i övrig inredning.

Några vanliga material i gardiner är:

  • Sammet
  • Linne
  • Bomull

Längd och bredd

Något annat att tänka på vid valet är längd och bredd. Längden kan enkelt justeras om dom är för långa med slutar dom långt ovanför golvet blir resultatet inte särskilt snyggt. Välj hellre ett längre par och justera längden.

Gardiner finns även med varierande bredder och finns utrymme längs väggarna är det snyggt att välja ett bredare par. Finns lite utrymme runt fönstret passar det bra med smalare modeller.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Heminredningsskolan

Tema av Anders Norén