Heminredningsskolan

Interiör och trender för hemmet

Kristallkronor för hemmet

Det är få inredningsdetaljer som väcker så många känslor som kristallkronor. För vissa är detta någonting av det vackraste man kan tänka sig, medan andra hellre betraktar kristallkronor på avstånd. Genom historien har de varit en symbol för ett välbärgat hem, för att nu ha en mer allmänt tillgänglig prägel. Kristallkronor med mässingsarmatur kombinerar prismornas spegling med mässingens kraftiga färgton. Tillsammans utgör dessa ett fyrverkeri av färgnyanser och glitter!

För att hitta kristallkronor av denna sort finns bland annat imässing.se som tillhandahåller ett brett sortiment kristallkronor såväl som heminredningsdetaljer.

Kristallkrona

Kristallkronor från 1600 talet

Mässing som material i heminredningen fick ett stort lyft under 1600 talet i Sverige. Allt fler fastnade för den elegans som metallen förde med sig. Kristallkronor introducerades under samma period och Svensk tillverkning av kristallkronor kan man nu datera till omkring år 1640. Även om det redan tidigt fanns ett stort intresse för kristallkronor, var det först under nästa sekel, 1700 talet, som de fick fäste på riktigt.

Kristallkronor var en trend som kommit för att stanna! Efterfrågan växte och långt in på 1900talet kunde man se kristallkronor i vart och vartannat större hushåll med ekonomisk tillgång. Vid sidan av dessa kom även en uppsjö andra ljusstakar och takkronor. Glas var ett material som användes flitigt och man tog inspiration från övriga Europa.

Elektriska ljuskronor

Att kronor som dessa skulle ha elektriskt ljus var inte på tal. De härstammade från en tid när levande ljus var den naturliga ljuskällan. Med tiden valde allt fler att sätta in elektriska ljus i sina kristallkronor för att enklare kunna använda dessa till vardags. En tydlig fördel med detta var att man inte behövde passa på ljusen som kunde smälta mässingen om de brann ner för långt. Vidare minimerade man effektivt sot vilken annars riskerade att helt täcka de prismor som täckte ljuskronan.

De många kristallkronor som finns i handeln nu för tiden är i allmänhet försedda med lamphållare och kablage. På så vis kan man enkelt få en klassisk touch på sitt hem även om man inte har takhöjd nog för att använda levande ljus i takarmaturen.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Heminredningsskolan

Tema av Anders Norén