Heminredningsskolan

Interiör och trender för hemmet

Den gårdsromantiska stilen

Många som inreder väljer att gå den gårdsromantiska vägen och inreder sitt hus efter den stilen. Stilen är särskilt populär när det gäller sommarstugor för att verkligen få till den lantliga stilen på gården. Men även hus och lägenheter långt bort från landet inreds i den stilen och det är särskilt det ljusa och det somriga som lockar. Vem vill inte ha det mitt i storstan och på vintern? I den här texten förklarar vi vart den gårdsromantiska stilen kommer från och vad som är nyckelorden i stilen.

Varifrån kommer stilen?

Den gårdsromantiska stilen har sitt ursprung på den engelska landsbygden, där den typiska stilen var blommiga blekta chinzt-tyger tillsammans med gamla slitna rustika möbler. Internationellt och iland även i Sverige kallas stilen Shabby chic. Shabby chic som stil myntades på 1980-talet av inredningsmagasinet The World of Interiors och blev snabbt populärt. Stilen blev populärt under 1980-talet som en motreaktion till de dyra kvalitetsmöblerna som under den här tiden var väldigt populärt hos övre medelklassen. Den tidiga gårdsromantiska stilen var mer storslagen och grandios än idag. Dagens stil hämtar mycket inspiration från svenskt 1700-tal och den avskalade amerikanska allmoge-stilen Shakers. Utmärkande för gårdsromantiken är det rustikt feminint romantiska. Vitmålade, avskavda möbler med patina, bleka pasteller, gulnande tyger, kandelabrar, fattigmanssilver, rosenmönster och loppisfyndade linnetyger.

Enkelhet, ljus och lite charmigt slitet

För dig som har letat efter en inredningsstil som är tillbakablickande och romantiserande lantlig är den gårdsromantiska stilen vad du söker. Det mest utmärkande för stilen är användningen av vitt i olika nyanser på allt från väggar, golv och tak till möbler och småsaker. Det är mycket vanligt att man använder sig av gamla möbler som man målar i vitt och sedan behandlar för att de ska se slitna ut. Man kan även behandla nyare möbler på samma sätt – det är inte möblernas ålder som är det viktiga, utan utseendet. Knepet ligger i att få möblerna se gamla ut. Andra inredningsdetaljer som ingår i stilen är hinkar och baljor i zink, fågelburar, fruktlådor med tryck och äldre husgeråd. Det ska helt enkelt se ut som på landet i Frankrike – romantiskt, fullt med detaljer från naturen och enkelt. I stilen är allt charmigt slitet, vitt och avskavt. Enkelhet och ljus är nyckelorden och tillsammans med gamla möbler och detaljer får du till den gårdsromantiska stilen. Om du har dessa saker i åtanke är det en väldigt lätt inredning att lyckas med!

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Heminredningsskolan

Tema av Anders Norén