Heminredningsskolan

Interiör och trender för hemmet

Handtag till köksdörrar

Handtag till köksdörrar

Vissa detaljer i hemmet är så självklara att man sällan noterar att de finns, så länge de fungerar och passar bra för sitt syfte. Handtag till köksdörrarna, det vill säga köksskåpens dörrar, är en sådan inredningsdetalj. Handtagen ska vara snygga att se på och bör även stämma överens med den övriga inredningen i färg och form. Det finns ett stort och ständigt nytt sortiment av handtag till köksluckor och köksskåp att välja ur. I den här texten berättar vi mer om handtag till köksdörrar.

Olika handtag till köksdörrarna

När man investerar i ny köksinredning till kök och grovkök är det viktigt att alla detaljer med hyllor, lådor, fack och så vidare passar för familjens behov. Det är lätt att man endast ser kökshandtagen som en estetisk detalj och lås och gångjärn som självklar utrustning. De flesta köksluckor har inte inbyggt grepp utan behöver extra handtag för dörrarna. Vilken sorts av kökshandtaget som är bäst är mest en smaksak, men det finns också vissa praktiska aspekter. Knoppar finns i många material och former. De är lätta att greppa om och behöver endast en fästpunkt i dörren. Släta knoppar i plast, glas, keramik eller metall är lätta att hålla rena. Om du väljer knoppar med reliefmönster eller i obehandlat trä, kan dessa däremot vara svårare att hålla rena. Med knoppar på skåp och lådor är det inte heller svårt att komma åt med tvättsvamp eller trasa. Väljer du byglar so handtag för köksdörrarna blir slitaget på dörren som regel något större just bakom greppet. I synnerhet om du har målade köksluckor bör du montera byglar med täckbrickor. Dessa är mycket dekorativa och finns bland annat lackerade och i mässing.

Placering och montering av kökshandtag

Vid monteringen är det viktigt att kökshandtagets placering förenklar öppning och stängning. Knoppar är enkla att sätta rätt. Du sätter dem i övre eller nedre hörnet på skåpsdörrar och i mitten på lådor och luckor. Byglar kan du montera vågrätt eller lodrätt. Tänk på att placeringen inte bara ska vara praktisk utan också estetiskt tilltalande. Överskåp där luckorna har gångjärn i överkanten blir till exempel svåröppnade med lodrätt monterade byglar. I kök med sådan inredning bör du välja att sätta alla byglar, till såväl skåp som lådor, vågrätt för att helhetsintryck och funktion ska bli rätt. Handtag för köksdörrarna kan verka simpla och oviktiga detaljer i inredningen, men är viktiga både praktiskt sett och estetiskt.

För inspiration och köp till ett snyggare köp rekommenderas varmt Barahandtag som har allt du behöver vid inredning av köket.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Heminredningsskolan

Tema av Anders Norén