Heminredningsskolan

Interiör och trender för hemmet

Golvslipning i Helsingborg –renoverat trägolv

Att slipa som sitt golv är inte något man gör alltför ofta, men när det väl görs får sig hela hemmet ett lyft. Många väljer att behandla sitt golv i samband med inflytt, då det kan vara lättare att komma åt hela golvet eftersom man ännu inte har möblerat boendet. Ett alternativ är att slipa golv i ett rum i taget, så att möblemanget kan flyttas efter behov. Idag görs golvslipning i Helsingborg med moderna maskiner som suger upp dammet i samma takt som det bildas, så inomhusmiljön påverkas bara i positiv riktning av behandlingen.

Sköt om golvet efter slipningen

Många väljer att slipa ett golv när det har tappat sin glans, fått någon repa och helt enkelt börjat se lite tråkigt ut. Men det finns många bra tips för att få den nyslipade ytan att hålla längre, och viktigast av allt är faktiskt att göra lite men ofta, hellre än mycket och sällan. En enkel åtgärd är att alltid ta av skorna i hallen och att se till att grus och liknande sopas upp där. Ytterligare ett tips är att dammsuga och våttorka varje vecka för att få bort både partiklar och eventuellt kladd som påverkar ytan på sikt. Dock är det viktigt att vrida ur moppen ordentligt, och på extra känsliga golv kan man faktiskt behöva torka med en torr trasa efteråt för att undvika fuktfläckar. Golv som har vaxats eller oljats är dock inte så utsatta för den risken, men om man väljer att inte behandla sitt trägolv så är risken stor att det drar åt sig fukt.

Tre typer av trägolv, och förslag på behandling till dem

  • Brädgolv
    I regel ett enklare golv som antingen ligger i lägenheter (då har det ofta funnits ytterligare ett golv, t.ex. en plastmatta ovanpå som rivits ur av estetiska skäl). Detta golv är mycket känsligt i obehandlat skick och får lätt både repor och fuktfläckar. Erbjuder många möjligheter, som t.ex. olja eller lasera. För att bilda en slitstark yta kan golvet också vaxas efter slipning.
  • Fiskbensparkett
    En elegant typ av golv som i regel finns i äldre hus och bostäder. En välskött fiskbensparkett höjer känslan i rummet betydligt och bidrar med gammeldags charm. Kan t.ex. oljas för en intensivare färg, och bör skyddas med vax eller lack.
  • Kubbgolv
    Gjort av klossar med ändträet uppåt. Detta golv är både unikt och slitstarkt tack vare ändträets egenskaper. Dock bör det behandlas med olja eller vax för att öka hållbarheten och framförallt skydda mot fukt.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Heminredningsskolan

Tema av Anders Norén