Heminredningsskolan

Interiör och trender för hemmet

Vet mer om hur infraröd bastu påverkar hälsan

Att bada infraröd bastu kan komma med flera hälsofördelar. Till viss del är det också därför det har blivit populärt. Men vilka hälsofördelar är det man får – och vad bör man tänka på för att maximera nyttan av tiden i värmen?

Hälsofördelarna

Exakt vilka hälsofördelar som ges råder det lite oenighet om. Nedan följer exempel på ett antal stora fördelar som det åtminstone råder relativt stor konsensus kring.

  • Hjärta och kärl. Det finns flera studier som pekar på att det kan vara bra för hjärtat att bada infraröd bastu och bastu överlag. Särskilt gynnsamt kan det vara för dem som har högt blodtryck (vilket inte är bra för hjärta och kärl), eftersom bastande kan sänka det. Ett antal studier visar även på lindrade symptom för personer med viss typ av hjärtsvikt.
  • Bra för lungorna. Ett antal studier pekar på att personer som badat infraröd bastu (eller traditionell, för den delen) löper en lägre risk att få lunginflammation. En del personer med astma har också upplevt sig få lindrade symptom.

Andra saker som infraröd bastu kan vara bra för:

  • Minska smärta
  • Mjuka upp stela muskler och leder
  • Ökad blodcirkulation, vilket i sin tur kommer med en rad fördelar
  • Ökade energinivåer

Rogivande upplevelse

Många ser infraröd bastu som en rogivande upplevelse, vilket i sig kan medföra en rad hälsofördelar. Att få en stund för sig själv, eller med någon man tycker om, kan göra mycket för välbefinnandet. Det kan minska stress, som ju påverkar kroppen negativt på en rad olika sätt, om det är långvarigt.

Finns det några risker med att bada infraröd bastu?

För den som badar traditionell bastu finns det inga kända risker med att gå över till infraröd bastu. Som alltid är det bra att dricka mycket vatten före och efter att du har bastat. Att svettas och att få en förhöjd kroppstemperatur torkar ut kroppen.

Är du sjuk bör du vänta tills du är frisk med att använda någon form av bastu. Gravida kvinnor eller personer med vissa besvär, så som lågt blodtryck, bör tala med en läkare innan de bastar. Bra för män att känna till är att stark värme kan sänka spermieantalet, så många avråder från bastande överlag ifall man försöker skaffa barn.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Heminredningsskolan

Tema av Anders Norén