Heminredningsskolan

Interiör och trender för hemmet

Vanliga frågor om tandvård

Vanliga frågor om tandvård

Tandvård med hjälp av tandkräm och borste är en daglig rutin, och visst är vi väl alla måna om att bevara ett vackert leende? Men hur går man bäst till väga för att främja god munhälsa? Och vilka problem kan påverka tänderna? Texten nedan kommer ta upp och besvara några vanliga frågor och gå vidare för fler tips om hur man sköter tänderna

Varför får man hål i tänderna?

Hål i tänderna, karies, uppstår när tandens emalj attackeras av bakterier. Det bästa sättet att förebygga karies är ett borsta tänderna med fluortandkräm, undvika att småäta och minska på läsk, godis och andra sötsaker. Skölj gärna munnen med vanligt vatten efter att du har ätit eller druckit något sött för att minska risken för karies.

Vilken bedövning kan jag få om jag behöver dra ut en tand?

För att behandlingen ska vara så skonsam som möjligt kan du få lokalbedövning, vilket hjälper dig att slappna av inför ingreppet. Bedövningen utförs med spruta, och är du orolig inför det kan du få bedövningssalva på tandköttet först. Tandläkaren har ett flertal slags bedövningsmedel att välja mellan, beroende på patientens ålder och faktorer som t.ex. andra mediciner eller sjukdomar. 

När får jag mina visdomständer?

De flesta får sina s.k. visdomständer i sena tonåren eller i 20-årsåldern. Dessa tänder är extra utsatta för karies och andra komplikationer, så när de börjar växa är det väldigt viktigt att de hålls rena. Om dina visdomständer orsakar smärta kan du få råd och hjälp av tandläkare eller tandhygienist. I de flesta fall undviker man att dra ut visdomständer, eftersom deras rötter är djupa och infektionsrisken är stor, men om dina växande visdomständer skapar obehag för dig behöver de troligen tas bort. Då kan de antingen dras ut med lokalbedövning, eller opereras bort med anestesi. 

Varför är fluor så viktigt inom tandvård?

Fluor skyddar och stärker tändernas emalj och minskar på så sätt risken att drabbas av karies. Genom att dagligen borsta tänderna med fluortandkräm får de flesta ett tillräckligt skydd. Om du löper extra stor risk att drabbas av karies kan du behöva komplettera din tandvårdsrutin med fluorskölj. Fråga din tandläkare eller tandhygienist om råd anpassade till just dig. Hos tandläkaren kan du även få behandling med fluorlack, vilket ger emaljen en extra boost för att stå emot karies.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Heminredningsskolan

Tema av Anders Norén