Heminredningsskolan

Interiör och trender för hemmet

Klänningar – varför är de så bra?

En klänning. Kort eller lång. Vardaglig eller elegant. Enkelt svart eller kanske fullt dekorerad med paljetter och fransar. Hur de än ser ut så är klänningar en viktig del, om inte stor del, i en kvinnas garderob. Även de flesta tjejer som konstaterar att de inte tycker om klänning eller kjol vet det innerst inne att det är smickrande och feminint. Klänningstyger varierar från grova tweedmaterial till lätta och lena sidentyg. Men, varför är det så bra med klänningar?

Förvandla dig själv

Trender och mode förändras, men du kan alltid hitta den stil som passar just dig. Alla trender har comebacks, så du kan vara helt unik utan att se omodern ut. Letar du efter något extra till festen över helgen? Kanske söker du något nytt och fräscht till skolavslutningen. Eller söker du något mer i stil med Diors aftonklänningar? Oavsett vad du letar efter kan vi lova att du kommer hitta en favorit om du besöker Halens webbutik. Kom ihåg, en vacker klänning som passar din figur framhäver din skönhet och höjer ditt självförtroende. Så välj rätt! En klänning ska helst bäras med accessoarer, och definitivt med passande skor. Hur du kombinerar dessa ger dig många olika resultat. Du kan till exempel använda dig av:

  • halsband, örhängen och armband.
  • bälten och väskor.
  • skor, strumpor eller strumpbyxor.
  • solglasögon, hårband eller andra håraccessoarer.

En söt kofta kan förvandla en snäv klänning till något lite mer avslappnat om du bara ska fika hos grannen. Eller tvärtom. Glittriga stora halsband och matchande örhängen kan förvandla den där halvtråkiga kontorsklänningen till en ute-på-stan dress.

Krinolin och uniformer

Klännings historia är intressant. Ju mer man fördjupar sig i ämnet finner man klänningarnas tajta relation till samhällsklass, mentalitet, livsstil och världssituationer. Sådana saker har till exempel påverkat kjollängden, bokstavligen uppåt och neråt. Först skulle sitta åt om livet och svängas ut riktigt ordentligt från midjan och ner ända till golvet. Långa krinolinklänningar började att bli riktigt moderna runt 1860-talet och bars endast av de förnämsta i samhällseliten. Arbetarklassen fick inte bära krinolin även om de hade råd med det. Men på 20-talet blev klänningarna märkbart kortare, starkt påverkat av The Womens Liberation. Tio år senare förlängdes kjolarna igen. Under krigsperioden på 40-talet liknade många klänningar militära uniformer dels på grund av att kvinnorna ofta sydde om sina mäns eller familjemedlemmars krigsuniformer och dels p.g.a. bristen på tyg. Det var även ett sätt att visa sitt stöd för de krigande soldaterna. Sedan 70-talet har alla klänningslängder paraderat samtidigt, vilket i sin tur underlättar allas klädstilar.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Heminredningsskolan

Tema av Anders Norén